FAQ (često postavljana pitanja)

Ovo je pokušaj da se na jednom mjestu prikažu bitne informacije o djelovanju, načinu primjene i ponudi na našem tržištu ...

Kategorije

Za početnike

Korištenje

Djelovanje

O kvaliteti

Gdje nabaviti ionsko srebro

 

Za početnike

??- Ionsko srebro? Koloidno srebro? Što je to???

Ukratko, to je otopina srebra u vodi. Otopini se pripisuju brojna ljekovita svojstva.
Prvenstveno, otopina je snažni antiseptik. To je poznato još od davnina, a u novije vrijeme je i znanstveno dokazano: otopina ima snažna anti-bakterijska, anti-virusna i anti-gljivična svojstva.
Pri tome je zanimljivo da srebro djeluje čak i na bakterije koje su otporne na antibiotike.
Brojni su i drugi povoljni učinci na ljudsko i životinjsko zdravlje. Međutim, pod pritiskom farmaceutske industrije ne provode se službena istraživanja koja bi razjasnila mehanizme tih djelovanja.
Na primjer, otopina višestruko ubrzava zacijeljivanje rana, bilo da je riječ o ozljedama ili opeklinama. To svojstvo koristi i službena medicina, ali mehanizam tog djelovanja, čini se, nije poznat.
Zabilježena su i brojna izlječenja od karcinoma, povlačenje AIDS-a, hepatitisa C, pa čak i poboljšanja teških stanja kod multiple skleroze.

??- IONSKO ili KOLOIDNO? Kakva je razlika???

Ponuđači ravnopravno koriste nazive IONSKO, KOLOIDNO i NANO srebro!
Međutim, razlika postoji.
- IONSKO srebro bi bila otopina u kojoj se nalaze atomi srebra kojima nedostaje po jedan elektron. Atom sa manjkom (ili viškom) elektrona nazivamo ION. Kod srebra je ion električki pozitivno nabijen. Svojstva iona su drugačija od onih, kakva ima kemijski element od kojeg potječe.
Ioni opstaju u otopini kada su u ravnoteži sa drugim, suprotno nabijenim ionima. U ionskom srebru ulogu suprotno nabijenih iona preuzimaju slobodne OH skupine iz vode.
Ionsko srebro nije (i ne smije biti) otopina srebrnih soli!
- KOLOIDNO srebro bi bila otopina u kojoj su vrlo sitne metalne čestice srebra. Srebrne čestice su toliko sitne da ostaju plutati unutar tekućine bez taloženja (slično najsitnijoj prašini u zraku). Svaka od tih čestica je komadić metala, koji ima ista svojstva kao i veći komad istog materijala.
U doticaju s vodom pojavljuju se dodatna svojstva: dolazi do površinske preraspodjele naboja, formiraju se prijelazni slojevi koji rezultiraju zeta potencijalom, itd. Tada govorimo o koloidnoj otopini.

U praksi, većinu ponude čine ionsko-koloidne otopine. Dakle kombinacija jedne i druge vrste čestica. Uglavnom je sadržaj pretežno ionski: 85-95% iona naspram 5-15% koloidnih metalnih čestica.

??- Što je NANO SREBRO?

Fraza se uglavnom koristi kada se govori o ionskom ili koloidnom srebru. Pojam NANO govori da se radi o vrlo malim česticama. NANO-METAR je tisućiti djelić tisućinke milimetra.
NANO čestice su (prema dogovoru) one, kojima je barem jedna dimenzija manja od 100 nanometara.

??- Što je bolje, ionsko ili koloidno srebro?

Svako na svoj način.
- IONSKO srebro djeluje pri manjim koncentracijama. Djeluje brže i kratkotrajnije, pa ga treba češće uzimati.
- KOLOIDNO srebro ima postojanije djelovanje, ali su potrebne veće koncentracije.
O tome su provedena brojna znanstvena istraživanja.
Izabrane rezultate možete pronaći na http://www.omnis-mg.hr/IsZnanje.htm
Zbog toga je dobro da otopina sadrži i jednu i drugu vrstu čestica, pa se učinci kombiniraju. Zašto je to tako, možete pročitati u poglavlju Teorije - Ioni naspram koloida

Natrag na vrh stranice

Korištenje

??- Smijem li petogodišnjem djetetu začepljenih sinusa kapati ionsko srebro u nos?

Naravno! Međutim, budite svjesni da bi to moglo peči, otprilike kao kada se koriste Operil, Otrikorten, Benil ili slične kapi za nos. Radije, barem u početku, pokušajte sa ušmrkavanjem maglice dobivene raspršivanjem iz sprej bočice.
Učestalost primjene po potrebi, može i više puta dnevno.

??- Uzimam Lupocet. Smijem li paralelno koristiti i ionsko srebro?

Smijete. Prema dostupnim informacijama ionsko srebro nema interakcije s lijekovima.
Kako bi ionsko srebro imalo puni efekat, poželjno ga je uzimati prije drugih sredstava s kojima se paralelno koristi.

??- Često mi izbija herpes na usnici. Mogu li si pomoći ionskim srebrom?

Da! Ionsko srebro treba primijeniti izvana i to čim osjetite da se na usnici nešto dešava. Ionsko srebro nanesite pomoću spreja ili od vatice formirajte oblog natopljen otopinom. Tretman ponovite nekoliko puta u kratkim razmacima, primjerice svaki sat.
Najčešće herpes neće ni izaći, a ako je izašao, brzo će se povući.
Herpes se javlja kada iz nekog razloga (najčešće stresa) imunitet popusti. Tada virus, koji je stalno prisutan u organizmu, izmakne kontroli. Ionsko srebro možete uzimati i preventivno, kako bi poduprli imunitet.

??- Često "pokvarim" želudac ili uhvatim crijevnu virozu. Kako spriječiti zarazu?

Prvenstveno povećanom higijenom - pranjem ruku, sirovog voća i povrća!
Ionskim srebrom možete špricati površine u kuhinji (radne plohe, posuđe, pribor za jelo, unutrašnjost hladnjaka, voće i povrće). Isto tako možete zaštiti i sanitarne prostorije (umivaonik, kadu, WC školjku).
Nekoliko duplih ili trostrukih doza ionskog srebra popijenih bez zadržavanja u ustima "srediti" će bakterije u probavnom traktu. Opširnije...

??- Može li ionsko (koloidno) srebro pomoći psu koji je već tjednima na antibioticima zbog upale mokraćnih puteva uzrokovane escherichiom coli?

Može, jer ionsko srebro djeluje i na bakterije koje su otporne na klasične antibiotike. Kućnom ljubimcu možete ponuditi ionsko srebro kao vodu za piće, i učinak ne bi trebao izostati.
Vodite računa o tome da otopina ne bude jako koncentrirana. Možete naručiti otopinu manje koncentracije (3-5 PPM) ili možete destiliranom vodom razrijediti standardne otopine čije se koncentracije obično kreću oko 10 PPM. Psu od oko 15 kilograma u početku možete davati 1,5 do 3 decilitra otopine dnevno, podijeljeno u 2 do 4 obroka. Nakon prvih nekoliko dana, dnevnu količinu smanjiti na pola.

Natrag na vrh stranice

Djelovanje

??- Da li je ionsko ili, kako ga još nazivaju, koloidno srebro antibiotik?

Nije. Antibakterijska svojstva ionskog srebra baziraju se na potpuno drugačijem mehanizmu djelovanja. Osim toga, ionsko srebro ima i antivirusna svojstva, što kod antibiotika nije slučaj.
I nadalje, ionsko srebro nije lijek. U slučaju bolesti obavezno portažite savijet liječnika, a ionsko srebro koristite kao pomoćno sredstvo ili kao "plan B" u slučajevima kada klasična medicina nema boljeg rješenja.

??- Čitali smo o tome da ionsko srebro može suzbiti karcinom. Da li je to istina?

Mnogi izvori potvrđuju takvu tezu.
Postoje osobna svedočanstva koja uglavnom nije moguće provjeriti, osim ako poznajete takvu osobu.
Tiskano je više knjiga koje na znanstveno-popularni način govore o toj tematici. Vjerodostojnost se bazira na tome što su ih napisali liječnici, koji su u praksi provodili takve metode liječenja.
Najpouzdaniji izvori su, naravno, znanstveni radovi provedeni na raznim institutima i objavljeni u svjetski priznatim znanstvenim časopisima. Prema tim istraživanjima, srebrne čestice onemogućuju rast i razmnožavanje stanica karcinoma, čime spriječavaju razvoj metastaza. Više o tome možete pročitati u poglavlju Teorije - Karcinom

??- Supruga i ja smo istodobno "zaradili" grlobolju. Ždrijelo smo sprejali ionskim srebrom i njoj su bolovi prestali nakon par sati, a meni tek nakon dva dana. Zašto?

Iz Vašeg se pitanja ne vidi koliko često ste ionsko srebro primjenjivali. Vjerojatno je supruga bila upornija i nanosila češće. Moguće je i to, da ste baš Vi donijeli infekciju, pa se u Vašem ždrijelu namnožilo više uzročnika nego kod supruge.
Antibakterijska i antivirusna svojstva ionskog srebra zavise od količine prisutnog srebra, trajanju kontakta s uzročnicima i o broju prisutnih mikroorganizama.
Za puni učinak ionsko srebro treba nanositi uporno i što češće. Pri tome treba nastojati da na mjestu primjene ostane što duže.
Savjet u Vašem slučaju: Svakih dvadeset minuta 2-3 puta špricnuti i nakon toga se minutu-dvije suzdržati od gutanja.

Natrag na vrh stranice

O kvaliteti

??- Kako da prepoznam kvalitetnu otopinu?

Bez mjernih instrumenata, prilično teško. No, možete se osloniti na neke pokazatelje:
- BOJA: Otopne koncentracije do 10-tak PPM trebale bi biti potuno bezbojne - kao čista vodovodna voda. Otopine koncentracije do 30-tak PPM trebale bi imati jedva vidljivu žućkastu nijansu, otprilike kao kad bi se 1 dl bijelog vina razrijedilo sa 5 dl obične vode.
- PROZIRNOST: Otopina mora biti potpuno prozirna. Na primjer, ako u litru obične vode dodate kap-dvije mlijeka, voda će izgledati "zamagljeno". Ako tako izgleda Vaša otopina, to je siguran znak da su ioni u otopini reagirali s nekakvim onečišćenjem. Takva otopina nije sigurna za piće, ali se može koristiti za vanjske tretmane. Pripazite, to je možda rezultat Vašeg nepažljivog rukovanja otopinom.
- MJEHURIĆI: Ako se nakon nekoliko sati mirovanja na stijenci boce s otopinom uhvate mjehurići, to je gotovo siguran pokazatelj da je otopina "stabilizirana" vodikovim peroksidom - a to nije dobro!

??- Da li je bolja otopina veće koncentracije (više PPM)?

Ne nužno. Ako uzmete 10 ml otopine od 10 PPM, učinak bi trebao biti isti kao i sa 20 ml otopine od 5 PPM.
Mnogo je važnija veličina čestica u otopini, tj. njezina kvaliteta. Općenito, otopine manje koncentracije sadrže čestice manjih dimenzija, a zbog niže gustoće takve su otopine i manje podložne grupiranju čestica.
Na žalost, ni to nije čvrsto pravilo. Veličina čestica prvenstveno zavisi o jakosti struje koja se koristi prilikom proizvodnje, pa i otopine malih koncentracija mogu sadržavati prevelike čestice. Isto tako, ni iskazana koncentracija nije baš čvrsti podatak, jer različiti proizvođači različito tumače izmjerene vrijednosti.

??- Negdje sam pročitala da je 13,4 PPM gornja granica topivosti srebra u vodi. Kako onda mogu postojati otopine 25 ili 30 PPM-a?

Podatak koji ste pročitali je točan. To je gornja granica prisustva srebra u ionskom obliku. Ali, u otopinama ima i srebra u obliku koloidnih čestica. One nisu otopljene u vodi, nego su raspršene i kao sitni "pijesak" plutaju unutar tekućine.
Proizvođači najčešće ne iskazuju podatak koliko je srebra u ionskom a koliko u koloidnom obliku prisutno u otopini, nego se iskazuje ukupna količina prisutnog srebra.

??- Zašto se ionsko srebro često proglašava opasnim za korištenje?

Više je mogućih odgovora na to pitanje. Ako ste skloni vjerovati teorijama zavjere, odgovor bi mogao biti povezan sa negativnom propagandom koju nastoje progurati farmaceutske kompanije. Ima mnogo činjenica koje podupiru takvo mišljenje.
Drugi od mogućih odgovora je vezan uz način dobivanja. U prošlosti se srebro u ionskom obliku moglo dobiti isključivo otapanjem srebrnih spojeva, obično srebrnog nitrata. A takva otopina je stvarno potencijalno opasna za korištenje.
Danas, kada se ioni srebra izlučuju u vodenu otopinu elektrolitičkim postupkom, opasnosti nema.
Pod uvjetom da se koristi gotovo potpuno kemijski čista voda, ne postoje komponente koje bi sa srebrnim ionima činile štetne spojeve u otopini.

Natrag na vrh stranice

Nabava ionskog srebra

??- Gdje mogu nabaviti ionsko srebro (koloidno srebro) i kako?

Ionsko srebro možete potražiti preko oglasnika, ili naručiti direktno od proizvođača.
Pri tome valja biti oprezan, jer kvaliteta proizvoda (unatoč uvjeravanjima u oglasu) nije uvijek na visokoj razini.
Savijet: Posjetite http://www.omnis-mg.hr/IsNabava.htm gdje ćete saznati sve o mogućnostima nabave provjereno kvalitetne otopine.

??- Po kojoj cijeni mogu nabaviti ionsko srebro (koloidno srebro) i kako?

Cijena varira od ponuđača do ponuđača. Kako je postupak proizvodnje doista kvalitetne otopine prilično dugotrajan (12-tak sati ili više), a ni sirovine nisu jeftine, očekuje se da i cijena bude srazmjerna.
Prijedlog: Posjetite http://www.omnis-mg.hr/IsNabava.htm gdje ćete saznati više o cijenama visoko kvalitetnih proizvoda i mogućnosti njihove nabavke.

Natrag na vrh stranice

 

Ažurirano: 12/2011