Oživjeti tura

Izrada skulpture tura - voditelj projekta akademski slikar i kipar Vinko Bagarić
Da bi mi zdravo, plemenita grofijo, noseći ime plemenitog Tura, sa turom na plemenitim vodama Odri i Lomnici, sa glavom na zelenom vanjkušu Vukomerica i s opancima na zelenoj vodi Ljutovida Posavca.

Antun Gustav Matoš, 1910.
Velika Gorica je smještena u neposrednoj blizini Zagreba. Velikogoričko područje najvećim dijelom leži u nizinskomu dijelu Turopolja i njegovo je glavno središte. Područjem današnjeg Turopolja, u prošlosti je “gospodarilo“ govedo tur (Bos primigenius), pa čijemu nazivu je ovaj naš kraj dobio svoje ime. Tur, veliko divlje dugorogo govedo, nazivom je imalo značenje “oploditelja“ i “Boga Sunca“. Drži se da je ono iz zapadne Azije i sjeverne Afrike u mlađemu kamenomu dobu proširilo cijelom Europom zajedno sa migracijskim strujama poljoprivredno - stočarskoga stanovništva. U 16. stoljeću govedo je izumrlo. Tomu je uveliko doprinijelo krčenje hrastovih šuma i lov. Ostalo je ime kraja koje tek svojim nazivom podsjeća na ovo jedinstveno govedo.
Goveda više nema u Turopolju, nu njegovi srodnici žive još u Poljskoj. Stoga postoji mogućnost ponovnoga povratka tura. Iako tur “živi“ u grbu Grada od samoga početka njegovoga osamostaljivanja 1995., tura trebamo još više istaknuti. Velikoj Gorici, kao središnjemu mjestu turopoljskoga kraja, potreban je jasni zaštitni znak koji bi Gradu i ovome kraju dao pečat prepoznatljivosti. Možda je to upravo govedo tur. Njegova snaga mogla bi postati utjelovljenje snage Turopolja u svakome pogledu: športskomu, kulturnomu i gospodarskomu.
Na tomu tragu, došli smo na zamisao postaviti skulpture tura po Velikoj Gorici. Time bismo pobudili znatiželju naših sugrađana i učinili prvi korak u povratku tura. Mišljenja smo kako bi koristi od ove umjetničke izvedbe mogle biti višestruke. Prvenstveno, grad bi privukao pozornost na sebe, a time i na sve čimbenike koji sudjeluju u njegovu životu. Cijela će umjetnička izvedba biti ostvarena u trajanju od svibnja do prosinca 2004. Izvedbu vode Plemenita općina turopoljska i skupina velikogoričkih umjetnika koje predvodi Vinko Bagarić.