BACK

Power Rock/Hard Funky grupa

      IZVAN ZAKONA

 

 

POČECI: Prapovijest

   Korijeni grupe sežu u danas već davnu 1991. godinu. Te je godine Joseppe napustio grupu “The Wanderers” u kojoj su tada svirali Davor Smotalić, (ex “Le Cinema“), i Krešimir Šokec (danas basist grupe “Hladno Pivo”), te uskoro osnovao grupu koja se zvala, vjerovali ili ne, “Opća Opasnost“. U grupi su osim njega bili sve redom mladi tamburaši lokalnih KUD-ova željni žešće svirke. Grupa nastupa i radi pod imenom “Opća Opasnost“ do 1994. godine kada su prisiljeni promijeniti ime zbog proboja istoimene grupe iz Županje, te je ime grupe promijenjeno u “Ex Lex“. Shvativši da taj latinski naziv nije gramatički točan, članovi grupi daju konačno ime, hrvatsko značenje izraza Ex Legis, to jest “Izvan Zakona“.

    Sa Joseppe-om kao jedinim stalnim članom, tijekom godina nekoliko puta je izmijenjena cijela postava. Basisti, gitaristi, bubnjari i vokali prolazili su kroz bend. 1997. godine grupa poprima manje-više stalni sastav: Joseppe na gitari, Mrale na bas gitari, Barba na bubnjevima. Kao i kod svake rock grupe, odlaskom dva člana benda na odsluženje vojnog roka, umanjuje se glazbeno djelovanje. Koncertna aktivnost je smanjena na minimum, te se svodi uglavnom na probe. Nakon dolaska i odlaska ženskog vokala i još dvojice gitarista grupa postoji samo formalno, uz tu i tamo pokoju svirku. U cijelom tom razdoblju (1995. – 2001.) nastaje gomila autorskih pjesama i nekoliko demo snimaka. U zimi 2002. Godine u bend dolazi Vex, na mjesto ritam gitarista/vokala. Nakon još jedne kratke anegdote sa pjevačicom sastav grupe ostaje kakav je i danas.

 

                                              IZVAN ZAKONA U 21. STOLJEĆU

 

FAZA 1: Što više svirki

 

  

   Od proljeća 2003. grupa kreće sa prvom fazom: ubrzano priprema repertoar, prisjećajući se starih pjesama, te upotpunjuje minutažu nastupa raznim obradama širokog spektra. Niti jedan samostalni koncert nije bio kraći od tri sata, a reakcija publike bila je pokazatelj pravilnog usmjerenja benda, jer na koncertima su jednako divljali metalci, punkeri i slušatelji neke alternativnije vrste glazbe. A na dobrom je glasu i sklonost zafrkanciji i glupiranju, na primjer: tko sakupi najviše grudnjaka – dobije bas gitaru, odpleši ovu stvar bez čarapa, pa dobiješ CD i slično. Zaredali su nastupi, u početku u okolici Zagreba, da bi kasnije krenuli prema centru grada. Slijedi koncert u Vrbovcu, koji uspijeva biti tonski zabilježen, te kao dvostruki live album sa 40 pjesama, podijeljen u stotine primjeraka.

 

 

FAZA 2: Mediji

  

  

    Eksponirati se u medijima nije moguće bez kvalitetnih tonskih snimki. U listopadu 2003. godine grupa prvi put u ovom sastavu ulazi u studio, te sa Brankom Glavanom snima pjesmu “Bosna Express”, 6-minutnu sagu o životu u primitivnoj sredini, po ideji Barbinog oca, zvanog Ptica. Specifična po country-rock ugođaju, sa 3 muška i jednim ženskim vokalom, pjesma se zavrtila na nekoliko lokalnih radiopostaja, jer ju je malo tko želio puštati u punoj dužini. U prosincu iste godine, u Promaster studiju kod Branka Podbrežničkog grupa snima još 4 pjesme. Tada počinje druga faza: početak medijskog proboja.  Mariborska kuća BIBI Records objavljuje prvi single CD sa dvije pjesme, skoro bez ikakvog medijskog odjeka. Nepoljuljanog samopouzdanja, grupa nastavlja sa koncertima, te, pomoću spomenutog live albuma, dobija sve više poklonika širom Hrvatske. Televizijski nastupi na OTV-u i HTV-u također rezultiraju znatiželjnicima koji počinju dolaziti na koncerte. U svibnju 2004. grupa bilježi nastup pred najbrojnijom publikom, oko 3500 ljudi na motorijadi u Sv. Ivanu Zelini, gdje sviraju zajedno sa Psihomodo Popom i Zabranjenim Pušenjem. Studijske snimke su prošle prednatječaj za SUZY HGF, te donijele urnebesan nastup u dvorcu Gjalski u Lipnju 2004. Dobro prihvaćene autorske pjesme su, po mišljenju članova grupe, zaslužile studijsku snimku i pokušaj proboja lokalnih okvira. Još jedna motorijada – rujan 2004. Wild One Weekend u Orešju kraj Samobora, te već sljedeći tjedan susret ljubitelja VW Buba u Karlovcu potvrđuju da je bend u formi za mini turneju, pa ju je i ostvario po prigradskim klubovima i raznim kafićima gdje opstaje rock’n’roll usred dominacije istočnih melosa i trećerazrednih urlatora.

 

 

 

 

FAZA 3: Album

 

   Čitavu 2004. godinu obilježavaju koncerti koji su bili i način prikupljanja sredstava za snimanje albuma, te izvrsna prilika za odabir pjesama koje će biti snimljene, prema reakciji publike. U realizaciju albuma krenulo se u siječnju 2005. ponovnim odabirom Branka Glavana, vrsnog klavijaturista, kao najpristupačnijeg za ostvarenje albuma prvijenca. Snimanje, miksanje i produkcija obavljeni su od ožujka do svibnja 2005.  Prvi dio sniman je u JM SOUND studiju zagrebačke legende Janka Mlinarića - Trulog, dok je sve ostalo, od snimanja do produkcije, obavljeno u studiju REBECCA, suradnjom Branka Glavana i same grupe kao koproducenata. Prvo slušanje kod poznanika i prijatelja izaziva oduševljenje, tako da su članovi benda uvjereni da su napravili dobar posao. Branko Glavan je konstatirao: “Dečki, nebute od toga love vidli, al bute postali face!” Do rujna 2005. Koncertne aktivnosti su minimalizirane. Nakon ljetnog odmora, grupa nakon dvije probe svira super uspješan nastup i biva sjajno primljena od karlovačke publike na još jednom VW Buba meetingu. Trenutno grupa i dalje nastupa, paralelno tražeći distributera za snimljeni materijal, i pripremajući se za snimanje prvog videospota.

 

 

ČLANOVI GRUPE (PO BENDOVSKOM STAŽU)

 

JOSEPPE

 

 

IME I PREZIME: Josip Plavić

ROĐEN: 04.05.1974.

ŽIVI U: Štakorovcu, iza DVD doma (Ratville)

SVIRA: Gitara, vokal

SLUŠA:Blues Traveler, Stone Temple Pilots i hrpu HR demo bendova

VOLI: tišinu, glasne probe, PSX, iskreno-jednostavne ljude

NE VOLI: ljudsku glupost

POSEBNI ZNACI: svježa koža na glavi

OMILJENA IZREKA ILI POŠTAPALICA: naravno, znaš ti to

 

Od kad zna za sebe svira, pa tako osim gitarom barata i bas gitarom, klavijaturama, usnom harmonikom, engleskom flautom, bubnjevima i trianglom. Najstariji član i osnivač grupe, kao i autor kostura većine pjesama. Izvan Zakona mu je svetinja, zbog čega je valjda i uspio nakon godina i godina truda okupiti stalnu postavu koja, sad se već može reći, godinama svira zajedno. Tijekom glazbenog staža, kao pridruženi član i koautor snimio je dva albuma sa vukovarskom grupom Quo Vadis, a u grupi Glomazni Otpad svirao je bubnjeve jednu godinu. Oženjen je, situiran, brine i skrbi o svojoj i tuđoj djeci. Prije je u grupi bio bog i batina, no dolaskom većih i jačih momaka zavladala je demokracija.

UP 

 

 

MRALE

 

IME I PREZIME: Senad Mraović

ROĐEN: 01.02.1979.

ŽIVI U: Stančiću (Littleflat)

SVIRA: Bas gitara, gitara

SLUŠA: Heavy metal, hard rock, malo punk rocka

VOLI: Lovu, dobro vino i sve članice Fan Cluba

NE VOLI: Stvari koje dela pod utjecajem alkohola (zato je prestal piti)

POSEBNI ZNACI: Veprov skok (nastup)

OMILJENA IZREKA ILI POŠTAPALICA: Olfonso šegedbe (kako god se to pisalo – najbitnije je značenje)

 

Kao što vidite, Mrale se glazbom počeo baviti kao vrlo mlad, dok su drugu djecu Mame zvale (sa igrališta) doma na  crtane filmove, njega je Mama zvala kad se puštao spot Divljih Jagoda, konkretno MOTORI. Svjestan toga da gitara ima ljepši zvuk kada je priključena na distorziju, sa 13 godina počinje slušati Gunse, Nirvanu… itd, sve do dana kada upoznaje Heavy Metal (Iron Maiden, Judas Priest, Manowar, Black Sabbath, pa i Blind Guardian…) U tom trenutku odbacuje bilo kakve pravce glazbenog usmjerenja, jer za njega postoji samo vrh vrhova u glazbi i to HEAVY METAL. Poveden željom da i on doprinese stvaranju takvih zvukova, `93. godine robnom razmjenom dolazi do prve gitare i to na način da daje svoj Commodore 64 za akustičnu gitaru Carioca. Ubrzo nakon što je naučio sve akorde, odlučuje kupiti svoju prvu električnu gitaru, te se preko ljeta `94. zapošljava na “baušteli“ i za 100 DEM kupuje Jolanu. Imavši sada svoju gitaru, `95. ulazi u grupu IZVAN ZAKONA, paralelno osniva sa frendovima iz srednje škole (ЯB) bend STORM (za koji je napisao i dvije skladbe STORM-BELT i KILL THE CRACKERJACK), naravno STORM je prošao, ali je IZVAN ZAKONA ostao. Odlaskom basiste Dine iz benda, Mrale prelazi na bas gitaru. Tijekom godina, Mrale postaje tolerantniji prema ostalim alternativnim glazbenim pravcima, što rezultira time da još dan danas svira u grupi IZVAN ZAKONA.

UP

 

BARBA

 

 

IME I PREZIME: Danijel Barbarić

ROĐEN: 12.10.1982.

ŽIVI U: Brckovljanima (St. Briccius)

SVIRA: Bubnjeve

SLUŠA: Pink Floyd, Metallica

VOLI: Pivu

NE VOLI: Cigarete

POSEBNI ZNACI: Ima ih previše, jedan od njih je: puno pije, nikad pijan

OMILJENA IZREKA ILI POŠTAPALICA: Bik ti općinu, mama ti je trudna…

 

Najmlađi, najjači i najluđi član grupe, (zovu ga čovjek viljuškar). Prvo što je ugledao nakon rođenja osim mame i tate bili su bubnjevi kraj kojih je doslovno spavao od malih nogu. Svira aktivno od svoje 14. godine. Ponude  za sviranje pršte od svih strana iz najrazličitijih neafirmiranih i afirmiranih bendova, no do dan danas nije objašnjeno zašto on ne želi svirati nigdje osim u Izvan Zakona. Što se sviračkog umijeća tiče - pravi profesionalac. U njega se uvijek može pouzdati ko' u konje kad vas pijane dopelaju doma.

UP 

 

VEX

 

 

IME I PREZIME: Vjekoslav Vugrić

ROĐEN: 28. 02. 1976.

ŽIVI U: Sesvetskim Selima (Holyville)

SVIRA: Gitara, vokal

SLUŠA: Novi val, rock, punk, blues, hard&heavy, klasiku

VOLI: Jeftine gitare, vruće žene, hladnu pivu i Alan Ford

NE VOLI: Vlast, amerikance, estradu, čekanje

POSEBNI ZNACI: Najteži gitarist u Hrvata

OMILJENA IZREKA ILI POŠTAPALICA: Ima ih više, uglavnom su proste

 

Glazbom se počeo baviti vrlo rano, sa nepune dvije godine pjevao je "Milovana" od Bijelog Dugmeta, za što ima audio dokaz. Sa 11g. pohađa glazbenu školu, instrument harmonika. Naravno, pjeva i u zboru. Nakon tri razreda odustaje od glazbene škole, jer ga obuzima rock'n'roll. Na “Mengešici” posuđenoj od sestrične i uz časopis "Sam svoj majstor" iz 1976. svladava osnove sviranja gitare, četiri dura i dva mola, koje sve do sada bezuspješno pokušava usavršiti. Prvu električnu gitaru kupuje na jesen 1995. za 90 maraka, stalno po njoj pimpla da bi skratio duge dane oporavka od operacije. Pokazuje pristranost ka jeftinim gitarama. Ne sanja o skupim "Fendericama i Đipsonkama" kao većina, gitare koje svira po kvaliteti su proporcionalne njegovom sviračkom umijeću. Ubrzo sa dečkima iz kvarta osniva prvi bend, iz početka dugo bez naziva, a tek kasnije u pivi kršten kao "Manfred Štrpač", po istoimenom kvart-bendu iz šezdesetih, koji nikad nije osnovan. Bend je bio toliko loš da je svirao samo na probama, bez ijednog nastupa. Slijedi vojska. Nakon vojske pokušava nešto sviruckati sa još jednim gitaristom kojeg je upoznao dok su dangubili u vojarni, pa kasnije osnovali grupu “Apsurd”, ali slabo je išlo. Pa je onda pokušavao svirati sa frendom iz kvarta, bubnjarom, čak su i zajedno skombinirali jednu pjesmu, no to je više bila razbibriga. Dogodio se honorarni džob na Radio Martinu! To je veliki dio zbivanja preselilo u idilični gradić Dugo Selo. Sa kolegama sa radija, prije bi se reklo “pajdašima” osniva “Radio Martin Band”, prvu rock grupu sastavljenu od radijskih djelatnika! Nakon jednog nastupa pred oko 4000 ljudi na proslavi 10. rođendana Radio Martina, grupa odlazi u povijest, u iščekivanju prilike da ponovo zasvira. I dalje je vježbao sa istim bubnjarom, dobar dio vremena provodivši u "Rock Villageu", dugoselskom rock klubu koji je taman organizirao gitarijadu. Na spomenutoj lokaciji, jedne večeri je gostovala  grupa Izvan Zakona. Znao je za njih od prije, i začudio se kad je saznao da još uvijek postoje. Ubrzo ga dečki zovu na probu, pa na zajedničko gostovanje na finalu gitarijade, pa napokon kao stalnog člana benda. Službeni razlaz sa pajdašem bubnjarom bila je urnebesna svirka u studenom 2002., u već spomenutom klubu, gdje se iste večeri grupa Izvan Zakona prvi put predstavila publici u ovom sastavu…


 Webmaster Mrale

 UP