Obiteljski recepti za kolače
Priredila Maja Rujnić-Sokele



Kako su nastali "Obiteljski recepti za kolače"


Dragi posjetitelju br. Hit Counter,

Da bi napravili dobre kolače, pored dobrih sastojaka, dobre volje i dobrog komadića Vašeg slobodnog vremena, potrebni su Vam dobri i provjereni recepti. Nekad su se ti recepti pisali "tintelblaj" olovkama na komadićima trgovačkog papira, a takve bi se obiteljske recepture prenosile s majke na kćeri ili s baka na unuke, te razmjenjivale samo s bliskim prijateljima...

Upravo je takvo porijeklo i ovih recepata, kako je to moj otac Ivan napisao u podnaslovu knjižice "Čuli od drugih, smislili, probali i preporučuju obitelji: Rujnić, Volarić, Ivčić, Bambić i Kos". Naime, početkom devedesetih prošlog stoljeća, jedna od njegovih prvih ozbiljnijih WinWord vježbi bilo je i pretipkavanje recepata s požutjelih papirića u elektronički oblik.

Na meni je sredinom devedesetih ostao vrlo lagan zadatak - publicirati ih na WEB. I tako je nastala ova stranica, koja je u nepromijenjenom obliku bila na javnom računalu CARNet-a (Jagoru) gotovo 10 godina. Posjetilo ju je od siječnja 1997. preko 172.000 posjetitelja, a u mjesečnim statistikama bila je redovito u Top 10 po broju pristupa na Jagoru. Na nju upućuje pedesetak portala i tražilica. Međutim, prema novim pravilima CARNeta o korisničkim računima - eto KOLAČA na novoj adresi...

I tako, ovo je novi početak na T-Com adresi http://free-zg.t-com.hr/kolaci, odnosno kao skraćeni URL na http://kolaci.notlong.com

Novih recepata nema, jedino što je novo - su boje, fontovi i dijakritici. Naime, prije deset godina, naš ČŽŠ standard nije bio baš općeprihvaćen pa sam KOLAČE CZS-ala. Danas za to više nema potrebe...

U slast!      


Recepti:

  1. BADEMOVI KEKSI
  2. BAJADERA ŠNITE
  3. BISKVIT
  4. BISKVIT - FILA
  5. BIŠOPBROT
  6. BIŠOPBROT (MILJENKA)
  7. ČOKOLADNA ROLADA (NEPEČENA)
  8. ČOKOLADNE PUSLICE
  9. HOLANDSKE BUHTLE
  10. JABUKOVAČA
  11. JAKIĆ PITA (ŽERBO)
  12. JEFTINA PITA
  13. JEFTINA TORTA
  14. JOGURT KOLAČ
  15. KAKAO ŠNITE S ORASIMA
  16. KEKSI FINI (SREBRA)
  17. KIFLICE OD VRHNJA
  18. KOKOSOVI KOLAČI
  19. KOLAČ OD JOGURTA
  20. KOLAČ OD MRKVE (1)
  21. KOLAČ OD MRKVE (2)
  22. KOLAČ OD SIRA
  23. KOLAČ SA SIROM
  24. KOLAČ S BRESKVAMA
  25. KOLAČ S TREŠNJAMA
  1. KOLAČ S VOĆEM
  2. KRAFNE
  3. KREM PALAČINKE
  4. KRUH OD VOĆA
  5. KUGLOF (1)
  6. KUGLOF (2)
  7. KUGLOF (3)
  8. KUGLOF (KLARA)
  9. LINZER ŠNITE
  10. LONDONER ŠNITE
  11. MAK MIGNONI
  12. OREHNJAČA (1)
  13. OREHNJAČA (2)
  14. PALAČINKE
  15. PARFE TORTA
  16. PITA (MIRA)
  17. PITA OD BADEMA I LJEŠNJAKA
  18. PITA OD JABUKA (1)
  19. PITA OD JABUKA (2)
  20. PITA OD JABUKA (3)
  21. PITA OD ORAHA S FILOM OD GRIZA
  22. PITA OD SIRA (1)
  23. PITA OD SIRA (2)
  24. PITA OD SIRA (3)
  25. PITA OD SIRA (4)
      1. PLOŠKE OD KAKAOA
      2. PRHKA OREHNJAČA
      3. PRINCES KRAFNE
      4. PUNČ KOCKE
      5. ROLADA
      6. RUŽE OD ORAHA
      7. SEDMO NEBO
      8. SRNEĆI HRBAT
      9. SRPANJSKI KOLAČ
      10. ŠTANGICE OD ORAHA
      11. TITOVE ŠNITE
      12. TORTA OD ANANASA (1)
      13. TORTA OD ANANASA (2)
      14. TORTA OD BADEMA
      15. TORTA OD ČOKOLADE (1)
      16. TORTA OD ČOKOLADE (2)
      17. TORTA OD NARANČE
      18. TORTA OD SIRA
      19. TORTA S LIKEROM OD JAJA
      20. VANILIJA KIFLE (1)
      21. VANILIJA KIFLE (2)
      22. ZVJEZDICE
      23. ŽUTA PITA
      24. ŽUTE ŠTANGICE


1. BADEMOVI KEKSI   Povratak

400 g brašna
100 g šećera u prahu
100 g mljevenih badema
200 g maslaca
1/2 praška za pecivo i malo naribane kore od limuna



2. BAJADERA ŠNITE   Povratak

30 dag šećera prokuhati sa 1 dcl vode u vruće umiješati 12 dag margarina, 25 dag mljevenih Albert keksa, 10 dag kokos brašna i na kraju 1/2 dcl ruma. Masu metnuti na jednu oblatnu.

GLAZURA:
4 rebra čokolade rastopiti, dodati 8 dag margarina i par kapi ulja i odmah glazirati.



3. BISKVIT   Povratak

5 žumanjka miješati s 5  velikih žlica šećera uz dodavanje 5 žlica vode. Kasnije dodati 5 žlica brašna i prašak za pecivo.
Razrezati na 3 dijela i filati s kremom.

KREMA:
1 margarin  miješati s 25 dag šećera u prahu dok ne postane jako pjenasto, zatim u pola litre mlijeka skuhati 5 žlica brašna. Kuhati 15 minuta. Kada se ohladi pomiješati s margarinom i šećerom.




4. BISKVIT - FILA   Povratak

1/2 kg jabuka skuhaj u 1/2 litre vode i 25 dag šećera, izvadi jabuke, u vodi skuhaj 1 puding (marelica) i gotov puding umiješaj s kuhanim jabukama i filaj.



5. BIŠOPBROT   Povratak

6 žumanjka i 24 dag šećera miješa se sa 12 dag ulja, dodaj 3 žlice mlijeka, zatim dodaj snijeg od 6 bjelanjaka i 39 dag brašna. Sve skupa lagano izmiješati i dodati 10 dag krupno rezanih oraha, 10 dag grožđica i 2 rebra narezane čokolade za kuhanje.
Stavi u protvan i lagano peci.



6. BIŠOPBROT (MILJENKA)   Povratak

6 žumanjka, 24 dag šećera miješaj s 12 dag ulja. Dodaj 3 žlice mlijeka. Napravi snijeg od 6 bjelanjaka i 30 dag brašna.

Sve skupa lagano izmiješati i dodati 10 dag oraha (rezano krupno), 10 dag rozina, 10 dag suhih smokava i 2 rebra čokolade za kuhanje izrezane na komadiće.

Gotovo stavi u modlu i lagano peci.



7. ČOKOLADNA ROLADA (NEPEČENA)   Povratak

Miješaj 2 bjelanjka s 25 dag šećera pola sata. Zatim dodaj 28 dag oraha i 2 štangice ribane čokolade, zamijesi tijesto i razvaljaj po duljini.

FILA:
12 dag maslaca i 12 dag šećera miješaj i dodaj 2 kuhana pasirana žumanjka, malo ruma i malo vanilije. Ovu filu razmaži po razvaljanoj masi i zatim rolaj. Suši se dva dana na hladnom mjestu.




8. ČOKOLADNE PUSLICE   Povratak

14 dag mljevenih oraha
14 dag šećera u prahu
14 dag ribane čokolade
6 dag maslaca
U zdjeli mijesiti i praviti kuglice. Peći u namazanom plehu i to najprije na laganoj vatri a kad puknu na slaboj vatri.



9. HOLANDSKE BUHTLE   Povratak

70 dag brašna
kvasac
2 cijela jaja
15 dag ulja ili masti
2 pune žlice šećera
malo soli
vanilin šećer
korica od limuna
mlijeka toliko koliko se upije da bude meko

Kvasac s 1 dcl mlakog mlijeka i 2 žličice šećera staviti da malo ukisa. Sve izmiješati i staviti da se diže 1 sat. Protvan dobro namazati. Tijesto dobro razvaljati (debljine kao pispaji) i namazati s 15 dag margarina i 15 dag šećera (tučenog ili u prahu). Zatim zaviti u 2 role, sa svake strane po jednu rolu i onda ih prerezati. Rezati na komade prst debele, svaku uvaljati u ulje i složiti u 6 redova (zbijeno jedno uz drugo) i pustitit da se malo diže, dok se peć ne ugrije. Peći na umjerenoj vatri a kad se zarumene izvaditi i u svaki komad uliti po 1 žlicu mlijeka i opet staviti malo peći. Kada je gotovo posuti šećerom.

Peći oko pola sata na tem. od 200 - 300 °C.



10. JABUKOVAČA   Povratak

3 cijela jaja
12 dag brašna dag šećera
malo praška za pecivo
5 velikih jabuka oguliti i izrezati na ploške, složiti u namazani pleh, posuti šećerom i cimetom, a zatim preliti smjesom od jaja, šećera i brašna.



11. JAKIĆ PITA (ŽERBO)   Povratak

TIJESTO:
35 dag oštrog brašna
20 dag margarina ili maslaca
1 cijelo jaje
1 vanilin šećer
1/3 kocke kvasca
3 žlice mlakog mlijeka
šećera
Tijesto podjeliti na 3 djela, razvaljati i slagati u mali protvan.

NADJEV:
20 dag oraha
20 dag šećera u kristalu i rum

Svaki od dva lista najprije namazati marmeladom od marelica a zatim posuti orasima pomiješanim sa šećerom i rumom. Protvan namazati margarinom i posuti brašnom. Peći 35 min na 180 °C. Napraviti glazuru od čokolade, rezati mlako ili hladno na male kockice.



12. JEFTINA PITA   Povratak

4  jaja
30 dag šećera
10 dag mljevenih oraha
20 dag brašna
1/2 praška za pecivo
Žumanjak miješati sa šećerom i 10 žlica hladne vode. Kada je dobro izmiješano dodati orahe, brašno, prašak i snijeg od 4 jaja. Peci na umjerenoj vatri.

KREMA:
2,5 štange omekšane čokolade
15 dag maslaca
15 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 cijela jaja

Peci ma umjerenoj vatri. Kolač možeš peći i u protvanu. Prereži na pola i filaj. Gore premaži kremom i posipaj orasima.




13. JEFTINA TORTA   Povratak

4 jaja
30 dag šećera
10 dag mljevenih oraha
20 dag brašna
1/2 praška za pecivo

Žutanjak miješati sa šećerom, 10 žlica hladne vode, te kad je dobro izmiješano dodaj orahe, brašno, prašak i snijeg od 4 bjelanjka
Peci na umjerenoj vatri

FILA:
2 1/2 štange omekšane čokolade
15 dag maslaca
15 dag šećera u prahu 1 vanilin šećer
2 cijela jaja

Peći u protvanu, prerezati na pola i premazati filom. Gornju površinu posipati mljevenim orasima (pošto je predhodno premazana filom).



14. JOGURT KOLAČ   Povratak

2 jogurta
1/2 čaše šećera
1 čaša brašna
3 čaše zobenih pahuljica (može dio grisa)
1/4  do  1/2  čaše ulja
1 prašak za pecivo
2 jaja  (za manju mjeru isto dva jaja)
rozine (može iz ruma)
ostalo po želji (razno voće, kravlji sir, limun)



15. KAKAO ŠNITE S ORASIMA   Povratak

18 dag šećera
15 dag margarina
15 dag brašna
10 dag čokolade
4 jaja (žumanjka i bjelanjka posebno)
malo ruma
Staviti u protvan. Narezati 10 dag oraha ili badema. Peći na 170 °C.



16. KEKSI FINI (SREBRA)   Povratak

1. NAČIN

700 g  mekog brašna
300 g  oštrog brašna
300 g  šećera u prahu
500 g  margarina
4 jaja
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
1 kora od limuna
U pola smjese može se staviti malo kakaoa. Pleh ne mazati.

2. NAČIN

350 g šećera
350 g margarina
750 g brašna
3 cijela jaja
1/2 praška za pecivo



17. KIFLICE OD VRHNJA   Povratak

1/2 kg brašna
1 prašak za pecivo
i margarin i malo soli
1 kiselo vrhnje

Umijesi tijesto stavi u hladnjak pola sata da se ohladi. Zatim izvaljaj i pravi trokute. Filaj s marmeladom ili orasima.



18. KOKOSOVI KOLAČI   Povratak

1/2 kg brašna
10 dag kokosovoh brašna
2 jaja
15 dag šećera
20 dag margarina
1 prašak
korica od limuna

Dobro rukama izradi tijesto i napravi kuglice.



19. KOLAČ OD JOGURTA   Povratak

1 jogurt
1 čaša šećera
2 čaše brašna
1/2 čaše ulja
1 prašak za pecivo
2 cijela jaja



20. KOLAČ OD MRKVE (1)   Povratak

1 i pol šalica ulja
2 šalice šećera
4 cijela jaja
2 šalice brašna
pola žličice praška za pecivo
2 žličice sode
pola žličice soli
1 šalica kosanih oraha, lješnjaka ili badema
1 žličica zdrobljenog (isjeckanog) ana-nasa
2 šalice sirove ribane mrkve

Miješati ulje i šećer, dodati tučena jaja i dobro pomiješati, dodati brašno pomiješano zajedno s praškom za pecivo, sodom i soli, dodati nasjeckane orahe ili slično, ananas i mrkvu i zatim staviti na namazani veliki protvan. Peći na srednjoj temperaturi 1 sat. Može se servirati sa šlagom.
Predviđeno za 16 osoba.




21. KOLAČ OD MRKVE (2)   Povratak

30 dag šećera
30 dag ribane mrkve
30 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja
malo soli



22. KOLAČ OD SIRA   Povratak

1 margarin
2 veće šalice brašna
1 veća šalica šećera
2 jaja
malo soli
1 prašak za pecivo
Sve izmiješati. U sir stavi 1/2 šalice šećera, 2 jaja, vanilin šećer i koricu od limuna.
Tijesto razdjeli u 2 dijela. Stavi u vruću pećnicu.



23. KOLAČ SA SIROM   Povratak

TIJESTO:
4 žumanjka
8 žlica šećera
2 žlice ulja
korica ili sok od limuna
7 žlica brašna s 1/2 paketića praška za pecivo
snijeg od 4 bjelanjka

Dobro izmiješaj i peci u namazanom i pobrašnanom protvanu. Kad je pečeno izreži na pola i filaj po sredini i odozgo.

FILA:
1 kravlji sir
šećera po volji
2 slatka vrhnja istuci u šlag

Dobro izmiksaj da sve postane jednolična masa.



24. KOLAČ S BRESKVAMA   Povratak

Izmiješati 4 žumanjka s 10 dag šećera i 2 vanilin šećera. Dodati 10 dag brašna i 1/2 praška za pecivo. Umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju 7dag otopljenog maslaca.

Lim namazati maslacem i posuti brašnom. Uliti masu u lim a zatim gusto poslagati polovice bresaka. Voće može biti svježe ili iz kompota. Pečeno posuti sa šećerom.




25. KOLAČ S TREŠNJAMA   Povratak

10 dag margarina
10 dag  šećera
1/2 paketića praška za pecivo
25 dag brašna
3 dag badema
3 žumanjka
3 bjelanjka za snijeg
10 žlica mlijeka
šećer za posipavanje
U dobro izmiješani margarin dodaje se šećer i brašno i miješa se dok ne bude pjenasto. Dodaju se bademi, prašak i mlijeko. Jaja se tuku u čvrsti snijeg. Sve se skuha, izmiješa i stave gore trešnje. Kad je pečeno posipa se šećerom u prahu.



26. KOLAČ S VOĆEM   Povratak

100 g margarina
2 žumanjka
1/4 kg šećera
1/4 l mlijeka
1/4 kg brašna
1/2 paketića praška za pecivo
limunova korica

Sve umutiti i dodati snijeg od 2 bjelanjka, razliti u pleh i pobacati odozgo voće (trešnje i sl.) i peći. Pečeno posuti vanilin šećerom i šećerom u prahu te sjeći na kocke.



27. KRAFNE  Povratak

1. NAČIN

5 žumanjaka
3 jaja
malo soli
10 dag šećera
15 dag maslaca
1 kg brašna (glatko)
3/4 litre mlijeka

Umijesiti germu i pustiti da se diže dosta dugo u toploj prostoriji. Poslije dizanja tijesto istresti na pobrašnjeni stolnjak i ne valjati nego samo malo rukom izgladiti i pobrašnjenom čašom izrezati kolutove. Opet pustiti da se diže 15-tak minuta i onda peći na vrućem ulju. Kad su pečene staviti štrcaljkom unutra pekmez.


2. NAČIN

1/2 kg brašna
1 dcl ulja
5 dag šećera
1/4 l mlijeka
sol
5 žumanjaka
rum



28. KREM PALAČINKE   Povratak

8 dag maslaca
5 žumanjka
5 dag šećera
5 dag brašna
korice limuna
3 dcl mlijeka
snijeg od 3 bjelanjka
vanilin šećer

Palačinke se peku samo s jedne strane i slažu jedna na drugu kao torta. Može se na kraju malo u pečnici prepeći. Posljednja palačinka se okrene tako da je pečeni dio gore.




29. KRUH OD VOĆA   Povratak

30 dag brašna, 1 jaje, 4 dag masti, pola paketića praška, 15 dag rezanih oraha, 5 dag smokava, malo suhih šljiva, cimeta, korice od limuna, 1 - 1.5 žlice marmelade i mlijeka po potrebi i umijesi 2 štruce i stavi peći u namazan protvan (umjerena vatra) 1/2 sata.




30. KUGLOF (1)   Povratak

1/4 kg kravljeg sira
1/8 dag maslaca
20 dag šećera u prahu
3o dag brašna (20 oštro, 10 glatko)
1 prašak za pecivo
1 vanilija
5 žumanjaka
5 bjelanjaka - snijeg
rum i rozine

Peći cca 3/4 sata



31. KUGLOF (2)   Povratak

4 žumanjka
14 dag maslaca
14 dag šećera
28 dag brašna
5 dag rozina
1 prašak za pecivo
šalica mlijeka
korice limuna
vanilin šećer
malo soli
snijeg od 4 bjelanjka

Peći oko 1 sat.



32. KUGLOF (3)   Povratak

40  g kvasca
150 g šećera
500 g brašna
2 dcl  mlakog mlijeka
200 g maslaca
4 jaja
1 žličica soli
1 vanilin šećer
1/2 masti
kora od limuna
200 g grožđica
šećer u prahu

Kvasac sa žlicom šećera, brašna i malo mlakog mlijeka pomiješati. Brašno staviti u sud i pomiješati s kvascem. Postepeno dodavati mlijeko razmekšani maslac, šećer, jaja i zamijesiti tijesto. Lupati dok se ne pojave mjehurići. Dodati suhe grožđice (poparene, ocjeđene, osušene i poprašene brašnom) i lupati dok se dobro ne pomiješa.

Tijesto premjestiti u drugu posudu i ostaviti na toplom. Ponovo premjesiti i staviti u podmazani kalup. Rasti mora do 20 min. Staviti u pećnicu na 225 °C i peći do 60 min.




33. KUGLOF (KLARA)   Povratak

50 dag namjenskog brašna
30 g svježeg kvasca
15 dag margarina
7 dag šećera
1 vanilin šećer
1 cijelo jaje
4 žumanjka
2 do 3 žlice ruma
korica limuna
1/4 l mlijeka
15 do 20 dag grožđica

Margarin miješajte dok se ne zapjeni o dodajte postepeno šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjke, rum i naribanu koricu limuna, te posoljeno brašno, kvasac (kvasac,malo šećera i mlakog mlijeka ostaviti dizati 15 min) i mlijeko. Tucite tijesto dok se ne pojave mjehurići, pokrijte ga i stavite na toplo mjesto da se diže oko 50 minuta. Još jedanput istucite tijesto, dodajte grožđice i stavite u namaščen i posipan brašnom oblik za kuglof. Ostavite tijesto da se digne na 3/4 oblika i pecite na 200 °C - 50 minuta. Pečeni kolač pospite šećerom.




34. LINZER ŠNITE   Povratak

14 dag brašna
 8 dag šećera
10 dag margarinaa
 2 žumanjka
Sve zamijesi i tanko razvaljaj i metni peći. Kad je na pola pečeno namaži pekmezom i smjesom od:
14 dag oraha
14 dag šećera
4 bjelanjaka snijega

Lagano peći do kraja.



35. LONDONER ŠNITE   Povratak

1/4 kg maslaca
30 dag brašna
7 dag šećera
3 žumanjka, malo soli, malo praška za pecivo

Zamijesi tijesto, stavi u pleh i namaži pekmezom. Posebno napravi snijeg od 3 bjelanjka, umiješaj 15 dag mljevenih oraha i 15 dag šećera
Na pola pečeno tijesto namaži tom smjesom i peci do kraja.




36. MAK MIGNONI   Povratak

1/4 kg šećera špinati s malo mlijeka. U to istresti 20 dag dobro samljevenog maka i malo prepržiti. Kada se ohladi izmiješa se s 20 dag dobro izrađenog maslaca, 7 žumanjaka, 7 dag badema (3 dag oguljenih sjeckanih, 4 dag samljetih). Na kraju snijeg od 7 bjelanjaka. Dodati malo mrvica, limuna, aramicina, grožđica i kandiranog voća. Dobro izmiješati i peći u namazanom protvanu. Rezati hladno te glazirati čokoladom bez šećera.

GLAZURA:
Jednu kocku umak čokolade taliti na pari, dodati žličicu ulja i malo maslaca.



37. OREHNJAČA (1)   Povratak

1. NAČIN

TIJESTO:
45 dag brašna
malo soli
30 dag maslaca
3 žumanjka
10 dag šećera
3 velike žlice vrhnja
1/2 šalice toplog mlijeka
1/2 kvasca (može i malo više)

Razmutiti u malo mlijeka (2 do 3 velike žlice) i 1 žlicu šećera. Sve zamijesiti i neka "počine".

FILA:
1/2 kg oraha
1/4 l mlijeka
30 dag šećera
10 dag grožđica
malo ruma

Ugrij mlijeko i šećer. Prokuhaj orahe.Kad se ohladi dodaj grožđice i rum. Grožđice prethodno operi i namoči u toploj vodi da omekšaju.
Podijeli tijesto u tri dijela. Razvaljaj na dasci u širini i duljini pleha , namaži s filom i zarolaj. Složi u pleh.

Žumanjkom gore, a između s malo maslaca namaži da se može kasnije odvojiti. Pusti da malo odstoji i da se digne. Zatim peći na umjerenoj vatri 45 - 50 minuta. Kad se ohladi može se rezati.


2. NAČIN

TIJESTO:
50 dag oštrog brašna
25 dag margarina
1 omot kvasca
2 žumanjka
5 dag šećera
malo soli
Sve zamijesiti s mlijekom ili vrhnjem.

FILA:
1/2 kg oraha
30 dag šećera
2 žlice ruma
Napravi dvije štruce, zarolaj i premaži žumanjkom.


3. NAČIN

TIJESTO:
40 dag brašna
2 žumanjka
5 dag maslaca za u tijesto
3 dag maslaca za mazanje tijesta
6 žlica šećera
2 dag kvasca
2 dcl mlijeka
korica od limuna i malo soli

U brašno dodaj rastopljeni maslac, žumanjke, limunove korice i malo soli. Napravi tijesto uz dobro tučenje i pusti dizati 1 sat.

FILA:
40 dag oraha
10 dag grožđica
2 žlice ruma
15 dag šećera
2 dcl mlijeka
Orahe pofuri kipućim mlijekom te dodaj malo ugrijane grožđice, šećer i 2 žlice ruma.
Kad je tjesto odstajalo 1 sat, razvaljaj ga prst debelo i namaži rastopljenim maslacem i namaži filom. Omotaj i pusti da se diže 1/2 sata. Peče se oko 1 sat.



38. OREHNJAČA (2)   Povratak

TIJESTO:
65 dag brašna
12,5 dag šećera
cijeli paket margarina
malo kvasca
3 šalice mlijeka (od crne kave)
malo soli, korice od limuna
2,5 jaja
Umijesiti tijesto i razdjeliti u 5 loptica

FILA:
1/2 kg mljevenih oraha
1/2 kg šećera
10 dag grožđica
2 žlice marmelade od šljiva (može ali ne mora)
ruma ili korice od limuna ili malo kakaoa
čašu kipuće vode i sve to izmiješati
Odmah filati, 1 sat neka se diže i onda peći. Između štruca stavi ulje a kad ide u pečnicu premazati odozgo s 1/2 jajeta.




39. PALAČINKE   Povratak

8 dag maslaca i 5 žumanjaka - miješati
5 dag šećera
5 dag brašna (oštro)
kora limuna
3 dcl mlijeka
vanilija
5 bjelanjaka - snijeg

Peče se samo na jednoj strani i slaže kao torta jedna na drugu. Posljednja se stavi okrenuta. Može se malo staviti u pećnicu, ali ne mora.
Može se preliti s čokoladnom kremom, ali dobro je i bez kreme.




40. PARFE TORTA   Povratak

3 bjelanjka tući, postepeno dodavati 10 dag šećera (ili 4 bjelanjka + 12 dag šećera). Kad je snijeg čvrst postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak uz stalno miksanje.

Zatim lagano umiješati 5 dag mljevenih oraha, 1 žlicu brašna s 1/2 praška za pecivo. Pleh podmazati i posuti brašnom, te peći na laganoj vatri u kalupu. kad je hladno stavi filu.

FILA:
10 dag šećera izmiksati s 12,5 dag maslaca i dodavati 4 žumanjka i na kraju 12 dag otopljene čokolade. Posebno tući 4 bjelanjka s 20 dag šećera. Kad je gotovo izmiješati sa žumanjcima i na kraju tučeni šlag. Gotova krema se izlije u kalup na ohlađeno tijesto, te stavi u hladnjak da stoji preko noći.



41. PITA (MIRA)   Povratak

30 dag brašna,
14 dag margarina,
15 dag šećera,
1/2 praška za pecivo,
1 cijelo jaje,
1 žumanjak



42. PITA OD BADEMA I LJEŠNJAKA   Povratak

20 dag brašna
15 dag maslaca
1 žumanjak
4 žlice vode
sol

Umijesiti i ostavititi 15 minuta. Raspoloviti u dva dijela, razvaljati. Jedan dio u protvanu, namazati s marmeladom, premazati s nadjevom, pokriti s drugim dijelom tijesta i izbockati s vilicom.

NADJEV:
5 žumanjka s 15 dag šećera, 2 štangice čokolade, 15 dag samljevenih i poprženih lješnjaka, malo ruma, sok od 1 limuna i snijeg od 6 bjelanjaka.



43. PITA OD JABUKA (1)   Povratak

1   jogurt
1   šalica (od jogurta) šećera
2   šalice brašna
1/2 šalice ulja
2   jaja
malo soli

1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer, ruma po želji i korice limuna
Sve skupa izmiješati. Polovinu mase staviti u namazan protvan i malo prepeći. Zatim staviti ribane jabuke i preko toga tijesto, te peći.




44. PITA OD JABUKA (2)   Povratak

40 dag brašna
25 dag maslaca
7 dag šećera
3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica ruma
1/2 paketića praška za pecivo
1 žumanjak
Maslac s brašnom "zdrobi". Umijesi tjesto i pusti stajati na hladnom 1 sat.

FILA:
oko 1 kg jabuka



45. PITA OD JABUKA (3)   Povratak

50 dag brašna
45 dag margarina
malo soli
1 vanilija
1 1/2 prašak za pecivo
limun, rum
4 cijela jaja
šalica šećera od 1/2 l
1 - 2 kg jabuka

Više od pola šalice šećera ide u ribane jabuke (bez kore) i grožđice, a ostatak šećera u tijesto. Tijesto razdjeliti u 2 dijela od čega drugi dio neka bude malo manji. Staviti jabuke te drugi dio tijesta staviti odozgo. Kad je pećeno posuti šećerom u prahu. Staviti peći u vruću pećnicu.



46. PITA OD ORAHA S FILOM OD GRIZA   Povratak

TIJESTO:
7 dag šećera
15 dag margarina (maslaca)
30 dag oštrog brašna
1 žumanjak
1/2 soka od limuna (malo octa)
žlica vrhnja ili malo mlijeka

FILA:
10 dag griza
1/2 l mlijeka
Skuhati i dodati u vruće:
25 dag šećera i 10 dag čokolade (ili 1 velika žlica navrh kakaoa i 3 žlice šećera. Kada se ohladi dodati:
3 žumanjka
15 dag mljevenih oraha ili badema ili lješnjaka
čašicu ruma
snijeg od 4 bjelanjka

Peći kao ostale pite.



47. PITA OD SIRA (1)   Povratak

Umijesi tijesto od 25 dag brašna, 14 dag margarina, 8 dag šećera, 2 žumanjka, malo praška za pecivo i korice od limuna.

FILA:
40 dag sira, 10 dag šećera, 2 žumanjka, malo kiselog vrhnja  i kora od limuna. Filom premaži tijesto i peci. Kad je 3/4 pečeno prelij sa snijegom od 4 bjelanjka, 15 dag šećera. Peci do kraja, a hladno reži.



48. PITA OD SIRA (2)   Povratak

TIJESTO:
4 žumanjka
8 žlica šećera
2 žlice ulja
korica limuna
umiješati 7 žlica brašna, 1/2 praška za pecivo i snijeg od 4 bjelanjka

FILA:
1 svježi kravlji sir
šećera po želji
2 slatka vrhnja istuci i promiješaj sa sirom



49. PITA OD SIRA (3)   Povratak

1. NAČIN

TIJESTO:
35 dag brašna
15 dag maslaca
12 dag šećera
3 žumanjka
3 žlice vrhnja
1 prašak za pecivo
malo soli i korice od limuna
Od toga načini tijesto i razdjeli na 2 dijela tanko u plehu. Tada nafilaj i drugu polovicu i pokrij.

FILA:
1/2 kg sira (ne jako mokrog) pasiraj. Dugo miješaj s 15 dag šećera, 1 žlica brašna i sok od limuna. Napravi snijeg od 3 bjelanjka.


2. NAČIN

TIJESTO:
30 dag brašna
15 dlg margarina
10 dag šećera
5 žumanjaka
korica od limuna
1 prašak za pecivo

FILA:
Sir dobro izraditi (pjenasto).
2 žlice margarina
2 žlice brašna (oštrog)
15 dag šećera i snijeg od 5 bjelanjaka.


3. NAČIN

40  dag brašna (1/2 oštro 1/2 glatko)
13 dag šećera u prahu
2  žlice vrhnja
2  margarina ili maslaca
1  cijelo jaje
1  prašak za pecivo
malo soli

Izmiješaj sve zajedno i napravi dvije štručice. Izvaljaj. U sir stavi 2 jaja, žumanjak i šećer.




50. PITA OD SIRA (4)   Povratak

TIJESTO:
400 g brašna
200 g maslaca
130 g šećera
1 žumanjak
1 žlica naribane kore od limuna

FILA:
400 g sira
2 cijela jaja
1 žumanjak
80 g šećera
1 žlica naribane kore od limuna
3 melike žlice kiselog vrhnja
1 velika žlica brašna

Peći pećnici 30 minuta na 200 °C.



51. PLOŠKE OD KAKAOA   Povratak

10 dag maslaca rastopiti (ne previše)
2 1/2 - 3 dag kakaoa
25 dag šećera
1 - 2 cijela jaja
Sve zajedno dugo miješati (3/4 sata). Lagano dodati  21 dag brašna, 1/2 paketića praška za pecivo, 2 dcl mlijeka, sasjeckanih oraha, korice od limuna i naranče. Peći kod umjerene vatre 1/2 sata. Posipati toplo sa šećerom.
Rezati kad se ohladi.




52. PRHKA OREHNJAČA   Povratak

50 dag brašna (30 dag za pola smjese)
35 dag maslaca
10 dag šećera
2 žumanjka i 1 cijelo jaje
1,5 germe u malo mlijeka razmutiti
Napraviti tijesto i neka odstoji.
Razdjeliti u 3 (ili2) dijela i filaj:
50 dag oraha, 35 dag šećera, 10 dag grožđica, 0,25 l mlijeka, limunove kore i ruma.
Orahe pofuri s mlijekom, prokuhaj i kad se ohladi dodaj rum, tučeno vrhnje, šećer i grožđice.



53. PRINCES KRAFNE   Povratak

Zakuhati 10 dag vode i dodati 10 dag margarina. Kad prokuha dodati 16 dag brašna i na laganoj vatri prokuhati (izmiješati) 1 min. Nakon toga dignuti tijesto, staviti na dasku i dodavati, tući 1 po 1 jaje (ukupno 4). Jaja trebaju biti svježa. Zatim treba na protvan staviti s malom žličicom 24 krafnića i peći na sasvim zagrijanoj peći 20 minuta. Vruće razrezati polovicu sa strane i puniti kremom. Odozgo posuti sa šećerom u prahu i vanilijom. Protvan ne treba mazati.

KREMA:
Malo više od 1/2 l. mlijeka zakuhati. 2 žumanjka stući s 2 žličice šećera, dodati 2 žlice brašna te izmiješati dodajući malo toplog mlijeka. Kad se dobro zamuti izliti u kipuće malo zašećereno mlijeko i na laganoj vatri miješati dok se ne zgusne. Kada se ohladi dodati 2-3 kapljice ruma. Nakon toga krafne se mogu puniti s kremom.



54. PUNČ KOCKE   Povratak

4 žumanjka
20 dag šećera
15 dag maslaca

Pjenasto miješaj. Dodaj 20 dag brašna, 17 dag oraha, 1 žlica kakaoa, 1/2 praška za pecivo, 2 dcl mlijeka. Snijeg od 4 bjelanjka. Kad je pečeno, vruće se polije s 20 dag šećera ukuhanog u 2 dcl vode i 1/2 dcl ruma.

GLAZURA:
3 štange čokolade
3 žlice šećera u prahu
3 žlice vode
Kuhati, umiješati maslac u toplo i na hladno preliti.



55. ROLADA   Povratak

4 jaja
na svako jaje 3 dag brašna, 3 dag šećera
vanilin šećer
korica od limuna
Jaja i šećer dobro tući 1/4 sata i dodati brašno. Smjesu iskrenuti na namazani papir i peći na umjerenoj vatri. Kada je na polovinu pečeno namazati orasima ili bademima, zarolati po dužini i staviti da se peče još 5 minuta.



56. RUŽE OD ORAHA   Povratak

TIJESTO:
30 dag oštrog brašna
1/2 kockice kvasca
2 žlice šećera
1 velika šalica hladnog mlijeka

Zamijesiti i razvaljati na veličinu nešto veću od protvana.

FILA:
15 dag mljevenih oraha pomiješati s rastopljenim maslacom (15 dag) i 15 dag šećera (kristal). Dodati malo ruma i korice limuna.

Filom namazati tijesto i zavaljati u štrucu. Rezati na šnite i stavljati ih u protvan a zatim ostaviti 3/4 sata da se diže. Peći na 150 °C 20 do 25 minuta. a zatim izvaditi i poprskati s rumom pomiješanim sa šećerom i mlijekom (5 velikih žlica ruma, 3 žlice šećera i ostatak do 1/4 mlijeka). Vratiti u pećnicu da se dopeče (samo nekoliko minuta).

Rezati mlako ili toplo, posuti šećerom u prahu.




57. SEDMO NEBO   Povratak

Oblatnu izrezati u obliku protvana. Hrapava strana treba biti okrenuta prema gore kao baza.

4 žumanjka, 18 dag šećera miješati, dodati 1 1/2 žlicu brašna s malo praška za pecivo i 16 dag mljevenih oraha. Polako dodati snijeg od 4 bjelanjka.
Masu staviti na oblatnu i peći na cca 200 °C.

NADJEV:
20 dag maslaca
15 dag šećera u prahu
1 žumanjak
malo prave crne kave kuhane, s još malo mljevene kave. Dobro izmiješati, namazati na hladno tjesto. Posipati mljevenim orasima.



58. SRNEĆI HRBAT   Povratak

150 g maslaca ili margarina
175 g šećera
4 jaja
100 g naribane čokolade
150 g brašna
1 vrećica pudinga od čokolade u prahu
2 ravno pune žličice praška za pecivo
1/8 litre mlijeka
100 g mljevenih lješnjaka
glazura od čokolade
125 g uzdužno narezanih badema

Maslac ili margarin pjenasto izmiješati i polako dodavati šećer, jaja i ribanu čokoladu. Brašno prosijemo zajedno s praškom za pecivo, a prašak za puding pomiješamo s hladnim mlijekom. Smjesi od maslaca, jaja polako dodajemo naizmjenično mješavinu brašna i mlijeka s pudingom a na kraju dodajemo i lješnjake. Ovo tijesto stavimo u podmazani kalup za srneći hrbat. Peče se 55 do 65 minuta na 175 do 190 °C. Kad se ispeče ostavimo da odstoji 10 min. prevučemo glazurom i utaknemo uzduž narezane bademe.



59. SRPANJSKI KOLAČ   Povratak

4 jaja
30 dag šećera
10 dag oraha
20 dag brašna
1/2 praška za pecivo
10 žlica vode
Dobro izmiješati žumanjke i lagano dodati orahe, brašno i prašak za pecivo.

FILA:
1/2 l mlijeka
4 žlice oštrog brašna
vanilin šećer
Izmiješati 20 dag šećera s 20 dag margarina i pomiješati s kuhanom kremom kada se ohladi.


1. DODATAK

Umjesto 4 jaja stavi barem 6. Dodaj malo mrvica okupanih u rumu i peci na srednje do lagane vatre (100 - 150 °C) otprilike 40 - 45 minuta.


2. DODATAK

Pofuirti 15 dag oraha s malo vrućeg mlijeka, dodati 1 kavenu žličicu kave, 3 - 4 žlice šećera, 1 žumanjak i 10 - 15 dag maslaca. (budući da je kolač srpanjski a ne siječanjski bolje manje). S time nafilati gornji kat.



60. ŠTANGICE OD ORAHA   Povratak

Izmiješaj 20 dag mljevenih oraha, 8 dag mljevenih keksa, 10 dag šećera u prahu, 1 cijelo jaje i jedan žumanjak. Razvaljaj i namaži glazurom.
Za glazuru 1 bjelanjak dobro umuti s 10 dag šećera u prahu.
Isjeci štangice i peci (zapravo suši) na veoma blagoj vatri (do 100 °C) da glazura ostane bijela.



61. TITOVE ŠNITE   Povratak

TIJESTO:
4 žumanjka
20 dag šećera
1/2 praška za pecivo
4 žlice jake kuhane kave (gorke)
10 dag mljevenih oraha
5 bjelanjaka (snijeg)
1 žlica brašna

Izmiješati i ispeći.

KREMA:
3 dcl mlijeka i 3 žlice brašna kuhaj i ohladi. Dobro izmiješaj  20 dag margarina, 15 dag šećera u prahu, 1 žumanjak i 1 vanilin šećer. Pomiješaj dobro s kuhanim mlijekom i brašno.

GLAZURA:
4 rebra čokolade rastopi s 8 dag margarina i par kapi ulja.




62. TORTA OD ANANASA (1)   Povratak

TIJESTO:
(6) 4 žumanjka
(25) 16,5 dag šećera
Dobro izmiksati
(1,5) 1 dcl vruće vode
(25) 16,5 dag oštrog brašna
na vrh noža praška za pecivo

Pomalo uz miksanje dodavati
(6) 4 bjelanjka, snijeg, polako umiješati na kraju. Peći u namazanom i nabrašnjenom plehu. Staviti u vruću pećnicu i peći na srednjoj vatri. Kad je gotovo ugasiti pećnicu, otvoriti je ali ostaviti tortu u pećnici.
Obavezno istresti na dasku kad je mlačno.

FILA:
(25) 12,5 dag maslaca
(30) 15 dag šećera u prahu
Dobro izmiksati(4) 2 cijela jaja
Dodati:
(30) 15 dag mljevenih oraha
(2) 1 malu konzervu sjeckanog ananasa, višnja, ribizl ili drugo voće.

Biskvite razrezati i dobro nasaftati sokom od ananasa, limuna i drugog voća.
Filati.



63. TORTA OD ANANASA (2)   Povratak

BISKVIT:
6 jaja
25 dag šećera
25 dag oštrog brašna
1 dcl vruće vode
malo praška za pecivo
Peći na 180 °C a nakon 5 minuta smanjiti. Peći 30 minuta ukupno a 10 minuta hladiti u zatvorenoj pečnici.

NADJEV:
konzerva ananasa (sokom natopiti biskvit a kriške narezati na sitno)
12,5 dag maslaca
15 dag šećera u prahu
2 cijela jaja
15 dag mljevenih oraha (lješnjaka, badema)



64. TORTA OD BADEMA   Povratak

1. NAČIN

TIJESTO:
1 jaje i 8 žumanjaka
30 dag šećera
25 dag badema
5 dag mrvica
8 bjelanjaca - snijeg
Ispečeno rezati u 3 dijela

FILA:
2o dag maslaca
15 dag šećera /miješati
15 dag prženih badema
1/2 dcl kave
1 dcl tučenog vrhnja

2.NAČIN:

TIJESTO:
7 bjelanjaka - snijeg
20 dag šećera
20 dag badema

Lagano peći u više dijelova.

FILA:
20 dag maslaca
4 žumanjka
15 dag šećera
2-3 žlice kuhane kave



65. TORTA OD ČOKOLADE (1)   Povratak

6 žlica šećera
6 žumanjka
4 table rastopljene čokolade (oko 20 dag)
4 ravne žlice brašna
1 žlica mrvica prelivenih rumom
snijeg od 4 bjelanjka

Kada je pečeno filati s 25 dag izmiješanog maslaca kome su dodane 3 table rastopljene čokolade.



66. TORTA OD ČOKOLADE (2)   Povratak

6 žlica šećera s 6 žumanjaka -miješati
4 table čokolade rastopiti (od 20 dag)
4 ravne žlice brašna
6 bjelanjaka -snijeg
1 žlica mrvica prelitih rumom

FILA:
25 dag maslaca
šećera po ukusu
4 žumanjka
3 table rastopljene čokolade



67. TORTA OD NARANČE   Povratak

Dobro miješaj 8 žumanjaka i 25 dag šećera. Dodaj 25 dag samljetih oraha, 2 štangice ribane čokolade, 2 žlice prezla, 2 veće naranče nasijeci zajedno s korom na sitne kockice. Na kraju snijeg od 8 bjelanjaka.

Peci na foliji u "tortenreifu" ili u "reriknu". Hladnu prevuci čokoladnom glazurom.

PRELIV:
4 rebra čokolade s malo vode prokuhaj, dodaj kocku maslaca i malo ulja. Malo miješajući ohladi i tek onda glaziraj.



68. TORTA OD SIRA   Povratak

1 kravljeg sir pasirati
5 žlica šećera
sok od 3 limuna
2 šlaga (pjena)
5 žlica želatina
1 kutija Oetker biskvita

Fila se stavi na biskvit i u frižider



69. TORTA S LIKEROM OD JAJA   Povratak

Ispeci biskvitnu podlogu od 2 jaja.

FILA:
250 g maslaca ili margarina
3 žumanjka
2 paketića vanilin šećera
80 g šećera u prahu

Sve dobro pjenasto izmiješati. Lagano uz stalno miješanje dodati oko 4 dcl likera od jaja, 7 listića ili 1,5 paketića želatine potpuno otopiti u malo vode (može se lagano zagrijati uz neprekidno miješanje), te dodati u gornju smjesu.

2 čaše slatkog vrhnja istuci u čvrsti snijeg, te uz lagano miješanje dodati u predhodnu masu.

Biskvitnu podlogu sraviti u čvrstu formu za torte promjera 22/23 cm te po rubu složiti rolice holipa vafla. U ovako složenu formu usipati izrađenu masu i površinu poravnati nožem. Na površini posipati čokoladne mrvice.

Tortu ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata a još je bolje preko noći. Servirati hladno.



70. VANILIJA KIFLE (1)   Povratak

35 dag brašna
20 dag margarina
8 dag šećera u prahu
10 dag oraha
1 bjelanjak



71. VANILIJA KIFLE (2)   Povratak

TIJESTO:
12 dag maslaca
10 dag oraha
7 dag vanilin šećera
25 dag brašna
1 bjelanjak
Male kiflice peći na umjerenoj vatri



72. ZVJEZDICE   Povratak

Umijesiti slatko tijesto od 30 dag brašna i 2 male žličice praška za pecivo, 1 jaje, 15 dag margarina, 10 dag šećera i vrećica vanilin šećera.

Tijesto razvaljati i izrezati oblikom zvjezdice. Pečene premazati marmeladom. Spojite 2 i 2 i uvaljajte u šećer pomiješan s vanilin šećerom.




73. ŽUTA PITA   Povratak

TIJESTO ŽUTO:
3 cijela jaja
20 dag šećera
20 dag brašna
1 prašak
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka

TIJESTO CRNO:
Isto kao žuto samo dodaj 3 žlice kakaoa.

KREMA:
1/2 litre mlijeka.
U 2 dcl mlijeka izmiješati 3 pune žlice brašna te ukuhati u preostalo mlijeko. Dok se to kuha izmiješaj 1 margarin sa 25 dag šećera u prahu, dodaj 1 vanilin šećer te to dodaj ohlađenoj masi i izmiješaj mikserom.



74. ŽUTE ŠTANGICE   Povratak

Miješaj 15 dag maslaca i 15 dag šećera da bude pjenasto. K tome dodaj korice od limuna i naranče, malo kave, vanilin šećer, 7 dag brašna, 15 dag mljevenih oraha i snijeg od 4 bjelanjaka. Sve dobro promiješaj i metni peći. Prije toga pleh dobro ali malo namaži s masti i posipaj brašnom. Peci polagano. Pečeno ohladi.

FILA:
Miješaj 4 žumanjka i 12 dag šećera da bude pjenasto te stavi na masu koja je već pečena. Kada je sve skupa hladno neka se 1 dan suši.