Sunčev
sustav
 
Početna stranica Različiti domovi Zvijezde Venera Saturn Promatrajući planete
Dobrodošli Asteroidi i Meteori Crne rupe Zemlja Uran Planete i njihov utjecaj
Uvod Kuiperov pojas Sunce Mars Neptun Planete u orbiti oko Sunca
Obitelj planeta Komete Merkur Jupiter Pluton Site map
                   
     
Crne rupe
           
              kraj
            početak
 
 

 

Ona je najopasniji ubojica svemira. Ne samo da može uništiti zvijezde i planete uništava cijele sunčeve sustave. Teško je vjerovati da postoji nešto tako snažno da može uništiti zvijezdu ili planet. No to je uistinu tako. Ako se crna rupa približi nekom objektu, ona će ga odmah početi razarati. Čak i zvijezde koje su velike poput našeg Sunca – crna ih rupa može uništiti.

 

Crne su rupe iznenađujući malene. Sićušne su. Crna je rupa milijun puta manja od zvijezde.

 


 

Što crnu rupu čini tako sićušnom?

 

Gravitacija. To je sila koja nas sve drži na površini.

Ako je nešto teško privući će nas k sebi. Zemlja je vrlo teška. No to je prava sitnica u usporedbi sa privlačnom silom Sunca. Naše Sunce ima promjer 1.000.000. km. I ono je pravi teškaš među zvijezdama. Ali i ono je vrlo maleno u usporedbi sa ogromnim zvijezdama čija je gravitacija nezamislivo velika.

No i zvijezde zaista golemih razmjera u usporedbi s crnom rupom nemaju izgleda.

Crna rupa ima masu jednaku onoj masi velikih zvijezda, no ona je zbijena u volumen manji od zrna graška.

Crna je rupa podivljala gravitacija. Ništa joj ne može umaći.

Kako je stvorena ta svemirska ubojica? Toliko teška, a opet nezamislivo malena.

Pomoću smrti zvijezde. Kada zvijezda eksplodira, njezin se vanjski sloj raspršuje u svemir dok se njezina jezgra urušava. Središte zvijezde urušava se. Milijarde i milijarde tona zvjezdane materije sve više i više zgušnjavaju, sve dok se cijela zvijezda ne smanji na veličinu mikroskopske točke. Iz ostatka umiruće zvijezde rađa se crna rupa.

U našoj galaktici svakih tisuću godina eksplodira jedna zvijezda. To ne izgleda mnogo jer naša galaktika postoji jako dugo.

Promatrajući našu galaktiku možemo vidjeti kako se zvijezde raspršuju poput petardi, no kada se jednom crna rupa rodi ona nikada ne umire. Svaka crna rupa koja se rodi. Ona postoji i dalje. Sada ih je oko deset milijuna.

 


 

Gdje se nalaze?

 

Sve donedavno crne rupe je bilo nemoguće opaziti u svemirskim prostranstvima. No bez obzira koliko je crna rupa smrtonosna, ona nije mogla ostati neotkrivena. Znanstvenici sada počinju uočavati znakove koji prikazuju njihovu prisutnost. Iako su crne rupe tamne i nevidljive, one djeluju.

To su iznimno snažni vrtlozi koji djeluju, poput tornada. Tornado se ne vidi, sve dok objekti ne počinju letjeti. Kada je riječ o tornadu ne vidi se vjetar, već pustoš koju on ostavlja.

 


 

Kako se otkrivaju crne rupe

 

Tako je isto i s crnim rupama, njih se ne vidi sve dok počinju usisavati zvijezdu. Dok se crna rupa hrani, ona je sve prije nego crna. Zvijezda se izobliči dok je crna rupa usisava. Plinovi zvijezde kovitlaju se oko crne rupe. Nastaje užareni disk ostatka zvijezde koji ima promjer stotinu tisuća kilometara. Ovaj će smrtonosni zagrljaj trajati nekoliko milijuna godina.

Crne rupe koje se hrane, nalaze se u udaljenim dijelovima svemira. No što je s onim milijunima crnih rupa koje se ne hrane, a trebale bi lutati našom galaktikom. One su i dalje skrivene u tamnom svemiru.

No postoji način da se otkriju i najtamnije crne rupe. Odaje ih svjetlo.

Gravitacija crne rupe iznimno je snažna. Ona djeluje na sve oko sebe. Može svinuti svjetlosne zrake. Kada crna rupa prođe pored udaljene zvijezde, svjetlost zvijezde se zakrivi i tako se crna rupa odaje.

Vrlo je teško otkriti zvijezdu u trenutku kada njezinu svjetlost savija crna rupa.

 


 

Trebamo li se zabrinuti ?

 

Da li će se naša Zemlja ikada susresti s crnom rupom?

U središtu naše galaktike nalaze se crna rupa koja je toliko snažna da vrti oko sebe čitave zvijezde vrtoglavom brzinom. To nije obična crna rupa. To je divovska crna rupa koja je dva milijuna puta teža od našeg Sunca

Sada znamo da se u našem sunčanom sustavu nalazi izuzetno ogroman najsmrtonosniji svemirski stanar.

 

 

Kada će se okomiti na Zemlju?

 

Za sada se ne zna. No to neće biti tako brzo. Kada bi crna rupa krenula u svoj smrtnosni pohod među prvima na redu bio bi Jupiter. Zatim Sunce, čije bi posljedice na Zemlji već počeli osjećati kroz nezamislive vremenske nepogode, kroz velike i razorne potrese, velike erupcije aktivnih i ugaslih vulkana. Sve bi nas to trebalo upozoravati na našu novu sudbinu. Zatim na red bi došao Mars. Na našoj planeti život bi se gasio. Zatim Venera i naposljetku Zemlja.

To tako brzo neće biti. Na nama je da osjetimo svaki trenutak, da živimo ovdje i sada i da se brinemo o našem planetu koji nam daje toliko različit i bogat život koji bi trebali prihvatiti i znati cijeniti.

  

Strelica na slici pokazuje zvijezdu u trenutku kada njezinu svjetlost savija crna rupa. I na taj se način crna rupa otkriva.

 


 

 

na ovoj slici crna rupa je u akciji. Razara zvijezdu koja joj se je previše približila. A sve što joj se previše približi biva uništeno. Ovdje je crna rupa u središtu zvijezde.Dok se crna rupa hrani, ona je sve prije nego crna. Zvijezda se izobliči dok je crna rupa usisava. Plinovi zvijezde kovitlaju se oko crne rupe. Nastaje užareni disk ostatka zvijezde koji ima promjer stotinu tisuća kilometara. Ovaj će smrtonosni zagrljaj trajati nekoliko milijuna godina.

   
  kraj
početak
 
Početna stranica Različiti domovi Zvijezde Venera Saturn Promatrajući planete
Dobrodošli Asteroidi i Meteori Crne rupe Zemlja Uran Planete i njihov utjecaj
Uvod Kuiperov pojas Sunce Mars Neptun Planete u orbiti oko Sunca
Obitelj planeta Komete Merkur Jupiter Pluton Site map
 

    :::...:::: copyright © 2002 - 2005 :::...::: design by IN :::...::: @ contact :::...:::