Sunčev
sustav
 
zvijezde >>> kako je sve počelo  
 
    Kako je sve počelo . . .      
                   

 

U početku ništa nije postojalo. Trenutak u kojem je sve počelo bio je veliki prasak. I to je bilo to. U velikom prasku nastao je Svemir. No u tome je Svemiru postojao samo veliki oblak vodika.

 

Kako je uz nečeg tako bezobličnog nastao naš svijet ?

Kako smo nastali mi?

 

Put od oblaka vodika do elementarnih tvari života nevjerojatan je.

Sve je počelo od doba kada su se rodile zvijezde.

 Milijunima godina Svemir je bio samo golemi oblak vodika koji je nastao u velikom prasku.

No unutar tog oblaka događalo se je nešto nevjerojatno. Udarni valovi koje je stvorio prasak izazvali su pulsacije i vrtloge u unutrašnjosti oblaka.

Nastali su veliki vrtlozi vodika koji su usisavali sve veći dio oblaka od kojih su nastali. Postojali su sve gušći i brži formirajući ogromni plinovite kugle.

Te su se ogromne velike kugle vrtjele i postojale su sve toplije, sve dok jednog trenutka u kojem se je Svemir zauvijek promijenio. Rođene su prve zvijezde.

Zvijezde su stvorile elemente koji su nama nužni za život, kisik u zraku, kalcij u našim kostima. Sve je to stvoreno u zvijezdama.

Svaka je zvijezda golema tvornica koja proizvede milijarde i milijarde kemijskih tvari. Te tvari nisu od važnosti kada se nalaze unutar zvijezde.

No zvijezde ne traju vječno. Od vremena do vremena one eksplodiraju. Cijela se jedna zvijezda može razići u komadiće. Smrt zvijezde nama omogućuje život.


stvaranje zvijezda

 

 
    :::...:::: copyright © 2002 - 2005 :::...::: design by IN :::...::: @ contact :::...:::