Novosti

Joanne Harris rođena je 3. srpnja 1964. godine u slastičarnici svoga djeda koja se nalazi u Barnsleyu, u engleskoj pokrajini Yorkshire. Njena majka je Francuskinja, a otac Englez, i upravo taj sraz kultura iznjedrio je njene najpoznatije romane.

Studirala je suvremene i srednjovjekovne jezike na Sveučilištu svete Katarine u Cambridgeu. Nakon mnogo junačkih neuspjeha u zanimanjima (rock glazbenica, cvjećarica, novinarka), podlijegla je genetskom pritisku i postala nastavnica francuskog jezika u školi za dječake u Leedsu kroz dvanaest godina. Tamo je došla do zaključka da, ako može to podnijeti, može podnijeti bilo što.

Njezin prvi roman, Zlo sjeme, objavljen je 1989. godine. Joanne strogo preporučuje da se ne čita. Slijedeći roman koji je uslijedio bio je Spavaj, blijeda sestro koji je objavljen 1993. godine, kada je rodila svoju kćer Anouchku.

Njen najpoznatiji roman ipak je Čokolada objavljen 1999. godine, po kojemu je i snimljen film s Juliette Binoche i Johnnyjem Deppom u glavnim ulogama. Nakon Čokolade, prestala je predavati i u potpunosti se predala pisanju.

Osim spomenutih, autorica je još i romana Kupinovo vino (2000.), Pet četvrtina naranče (2001.), Otimači plaže (2002.), Svete lude (2003.), Gospoda i igrači (2005.) i Cipelice kao bombon (2007.), ali i fantastičnog romana Rune (2007.), zbirke priča Poskočice i doskočice (2004.) i dvaju kuharica, Francuska kuhinja (2002.) i Francuska tržnica (2005.). Njene knjige objavljene su u više od 40 zemalja diljem svijeta, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu osvojila mnoge nagrade, ali i sudac nekih nagrada, kao što su Whitbread i Orange. Bila je nagrađena nagradom Huddersfieldskog sveučilišta D.Litt (Doctor of Letters) 2003. godine i nagradom Sheffieldskog sveučilišta 2004. godine.

Svira bas gitaru u rock skupini koja je prvotno osnovana kada je imala šesnaest godina. Također uči staronorveški i živi sa svojim mužem Kevinom i kćeri Anouchkom, oko 15 milja od mjesta gdje je rođena.

 

 

 

 

 

Stranice izradio:
Boris Dundović

Sva prava pridržana.
2008 © Joanne Harris