FRANJO TUĐMAN

«Sve za Hrvatsku,
Hrvatsku ni zašto»

Home I FT govori I FT galerija I FT biografija I FT kronologija 1990.-1999. I English I Deutsch


Dr. Franjo Tuđman

1922.-1999.

Utemeljitelj moderne hrvatske države i
prvi predsjednik Republike Hrvatske

 

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ostvario je ponovnu uspostavu suverene i demokratske hrvatske države.

On je nastupio godine 1989. s jasnom vizijom suverene hrvatske države.

U okolnostima tzv. hrvatske šutnje i apatije u domovini vratio ponos hrvatskom narodu i organizirao ga u borbi za obnovu njegove državnosti. 

Hrvatski narod, koji je desetljećima bio rob totalitarnoga komunističkog i jugoslavenskog, odnosno velikosrpskog terora, prvi put pod vodstvom dr. Franje Tuđmana uspio se ujediniti i ostvariti svoj vjekovni san.

Stvorivši snažan nacionalno-demokratski i općehrvatski pokret, Hrvatsku demokratsku zajednicu, na prvim demokratskim i višestranačkim izborima dr. Franjo Tuđman preuzima vlast u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj i kreće u obnovu svih demokratskih institucija.

Znajući za važnost pomirbe radi konačnog ostvarenja vjekovne težnje hrvatskoga naroda k ostvarenju suverene hrvatske države, pružao je ruku hrvatskim komunistima i pozvao ih na zajedničku izgradnju i obranu mlade hrvatske države.

Sustavno je izgrađivao sve bitne sastavnice države, od preustroja republičke i jugoslavensko-komunističke vlasti do modernog hrvatskog i državnog ustroja; osnovao je posebne vojno-redarstvene snage.

Istodobno, pregovarao je s beogradskim vlastima i nudio preustroj SFRJ u konfederaciju samostalnih država kao minimum ispod kojeg hrvatski narod nikako neće ići.

Da bi omogućio hrvatskim državljanima da izraze svoju volju o samostalnoj Hrvatskoj i dobivanju legitimiteta prema Beogradu i međunarodnoj zajednici za daljnje korake k uspostavi suverene hrvatske države, raspisao je povijesni referendum o samostalnosti, na kojemu se, u svibnju 1991., 94% građana očitovalo za suverenu hrvatsku državu izvan jugoslavenske zajednice.

Nakon proglašenja suverene i samostalne Republike Hrvatske počinje i velikosrpska vojna agresija na Hrvatsku. Predsjednik Tuđman uspio je nakon mukotrpnoga političkog i diplomatskog pregovaranja izboriti međunarodno priznanje 15. siječnja 1992. 

Vodio je pobjednički domovinski rat, koji je 1995. završen vojno-redarstvenom akcijom "Oluja", ali i zajedničkim akcijama "Maestral" i "Južni potez". Mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja 1997. Hrvatska je pod njegovim vodstvom postala cjelovita i slobodna. 

 

Franjo Tuđman bio je Predsjednik svih Hrvata, jer nije pravio razliku između svojeg naroda u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, kao ni Hrvata izvan domovine.

Čitav njegov životni put potvrđuje ga kao demokrata i humanista.

Njegovim dolaskom na čelo Republike Hrvatske godine  1990. uveden je demokratski poredak.

Izabran je neposredno, u dva navrata, za predsjednika Republike Hrvatske.

Godine 1992. s 58% i 1997. s 61% glasova. Nikada nije izgubio ni  jedne izbore!

***

Pobjednik Franjo Tuđman

Franjo Tuđman prvi je hrvatski poglavar
 izabran demokratskom voljom hrvatskog naroda

Suverena Hrvatska - tu jasnu viziju koju je dr. Franjo Tuđman zastupao prepoznala je golema većina hrvatskog naroda. Nakon prvih višestranačkih izbora pobijedio je hrvatski narod s njim na čelu. Kao pobjednik na prvim višestranačkim izborima Sabor Republike Hrvatske izabrao ga je, 30. svibnja 1990.,  za predsjednika Republike Hrvatske. 

 

Nakon donošenja novoga demokratskog Ustava, u prosincu 1990., unesena je i ustavna norma o položaju predsjednika Republike i neposrednim izborom.

U skladu s Ustavom raspisani su, godine 1992., prvi predsjednički izbori u povijesti hrvatske države.

Ustavom se propisuje mandat predsjednika Republike u trajanju od pet godina. Dana
15. lipnja 1997. održani su drugi predsjednički izbori, na kojima su se kandidirala tri kandidata.

Osim dr. Franje Tuđmana kao kandidata Hrvatske demokratske zajednice, prof. dr. Zdravko Tomac istaknut je u ime SDP-a, te Vlado Gotovac kao kandidat koalicije sedam stranaka.

I na tim izborima dr. Franjo Tuđman izabran je već u prvome krugu osvojivši čak 61,41% glasova, što je 4,7% više nego na izborima 1992.. Franjo Tuđman bio je predsjednik Republike Hrvatske gotovo jedno desetljeće. Njegov mandat trebao je trajati do kolovoza godine 2002.

Kao nositelj lista Hrvatske demokratske zajednice izašao je kao pobjednik svih parlamentarnih i lokalnih izbora, i to: 1990., 1992., 1993., 1995. i 1997.

»Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što»

 

 

 

© Zdeslav Milas 2003